maandag 12 maart 2018

196. Wie is HB?

In 1908 werd de Bond van Sociaal-Democratische Vrouwenclubs opgericht. Het doel was 'onder de vrouwen de propaganda voor het Socialisme te bevorderen'. Vrouwenclubs werden links en rechts opgericht met plaatselijke 'vrouwenpropagandacommissies' en 'correspondentschappen', er werd een tijdschrift gepubliceerd en cursussen gegeven. De Bond sprak zich in de jaren dertig uit tegen oorlogsgeweld, onder andere door er bij moeders op aan te dringen om bij Sinterklaas geen oorlogsspeelgoed aan hun kinderen te geven.

Omslag van Reglementen (jaren dertig)
Verschillende vrouwelijke ontwerpers werden aangetrokken om omslagen voor redevoeringen, jaarverslagen of de reglementen te maken. In 1928 ontwierp Fré Cohen het omslag voor een rede van Mathilde Wibaut-Berdenis van Berlekom, Naar het land der vrijheid. 

Fré Cohen, ontwerp voor Naar het land der vrijheid (1928)
In de loop der jaren verschenen enkele herdrukken van de Reglementen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 1905, 1908 en 1921. Het KB-exemplaar is niet gedateerd, maar voorin is een 'Bewijs van lidmaatschap'-pagina waarop het jaartal deels al ingevuld is:

AFGEGEVEN DEN .................................. 193....

Het boekje stamt dus uit de jaren dertig. Wie het omslag ervan heeft ontworpen weten we niet. Er staat een gestileerd monogram van de maakster op: HB.

De literatuur geeft ons geen houvast voor het achterhalen van de naam. Ik neem aan dat het om een vrouwelijke kunstenaar gaat, al was het maar om de goede zaak van de Vrouwenclubs vooruit te helpen....

Wie is HB? Of staat er iets anders? 

Het omslag is gedrukt bij de drukkerij van De Arbeiderspers. We zoeken een kunstenares uit de socialistische hoek.


1 opmerking:

  1. Mogelijk dat de fichescollectie monogrammen MHK bij de RKD iets bevat m.b.t. 'HB' (archiefnr. NL-HaRKD.0651). De letter B is gelijk aan die in het monogram van W.H. van den Berg (1886-1970) Zie een brochure uit deze periode getiteld: 'Roomse straat-terreur' (afbeelding hier: http://perkamentus.blogspot.nl/2016/10/vijfentwintig-jaar-de-boekenmarkt-op.html). Weliswaar staat daar 'WB.' (maar in jouw monogram zou je ook WHB kunnen lezen...).

    BeantwoordenVerwijderen