donderdag 22 september 2016

114. Boekpresentatie Harry van Kuyk (3)

Harry van Kuyk maakte verschillend samengestelde boeken:
  • boeken met alleen reliëfprenten,
  • boeken met reliëfprenten in combinatie met zeefdrukken.
De thema's hiervan zijn abstracties, letters, cijfers, landschapen en naakten. Vervolgens publiceerde hij in eigen beheer ook:
  • boeken met alleen zeefdrukken en
  • boeken met in offset, zeefdruk of litho gereproduceerd werk.

De thema's van die laatste twee groepen waren alleen het landschap en het vrouwelijk naakt.

Harry van Kuyk, prent uit Landschap (1980)

Hij hield angstvallig de controle over de meeste aspecten van het boek. Niemand mocht zijn reliëfpers bedienen, behalve hijzelf. Hij ontwierp het boek, inclusief de boekband zelf. De financiën waren zijn eigen zorg; hij gaf zich voor de boeken steeds minder over aan galeries. Later schreef hij kennelijk ook de teksten liever zelf.


Hoorde hij niet tot de traditie van typografische hoogstandjes en kunstenaarsboeken, hij sloot zich evenmin aan bij de (Duitse) traditie van de grafiekmappen (Mappenwerke), met losse prenten in een omslag. Hij maakte namelijk niet het type eenvoudig map dat zulke uitgaven omsloot. Al ging het net als bij Mappenwerke wel in de eerste plaats om de kunst.

Harry van Kuyk aan de reliëfpers
We zien dat ook aan de colofons. Daarin staat aanvankelijk niet welke papiersoorten er zijn gebruikt voor de tekstboekjes. Maar wel worden steeds - tamelijk precies - de papiersoorten genoemd waarop de prenten zijn gedrukt, en zelfs waarvan de passe-partouts zijn gemaakt. Dat was typerend voor het product dat hem voor ogen stond: niet een boek, maar kunst, een cassette met losse prenten.

Voor de banden en het samenhouden van de prenten verzond Van Kuyk vaak irreguliere en soms wat amateuristisch aandoende constructies.

Ook hier koos hij voor boekbinders in de directe omgeving: Firma Snel - de naam zegt het al - in Bemmel, Boekbinderij Van der Heijde in Hapert, Internationale Kartonnage J. Kilsdonk in Nijmegen en Multicopy in Nijmegen. Dit waren boekbinders die waren ingericht op standaardwerk, niet op dit type exclusieve uitgaven. De enige uitzondering in het rijtje was Stokkink's Boekbinderij in Amsterdam.

Kijken we naar de tekstboekjes. Wel, daar werd geen bijzondere boekbindkunst of een enorm budget aan gespendeerd. Ze zijn losbladig, eenvoudig geniet of in een ringbandje gestoken.

Van Kuyk koos voor eigenzinnige oplossingen, die niet altijd even logisch of fraai zijn, maar wel vaak tot zware, grote werken leiden.

Persoonlijk heb ik Van Kuyk nooit gekend, maar als je dit overziet denk je al gauw: dat moet een ongelooflijk eigenwijze vent zijn geweest.

Van Kuyk zocht eigenlijk niet naar de expertise van een ander, maar wilde een alleskunner zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten